Eigen spiegelkweek

Na een kleine vijftien jaar uitzetten en het bestellen van vissen bij verschillende leveranciers heeft de KSN regio Zwolle best wat ervaring opgedaan. Beloftes van kwekers worden lang niet altijd waargemaakt en er ontstaat als snel ontevredenheid bij ons als bestuur over enkele leveringen. Het wordt tijd voor een nieuweaanpak. De herkomst van de ‘kalere spiegelkarpers’ – die eigenlijk gekweekt worden voor de consumptie – is altijd moeilijk te achterhalen. We zijn reeds op veel plekken geweest in Europa om de kwekerijen van de leveranciers met eigen ogen te bekijken. Kwekerijen blijken met regelmaat niet zelf te kweken, maar acteren als tussenpersoon en kopen hun vissen elders. Direct wordt ons wel duidelijk dat er dan dus geen sprake is van een traceerbare en eigen bloedlijn, maar een mix aan rassen wat onze ontevredenheid dus direct bevestigd. Er zijn dus maar weinig kwekerijen met een échte eigen bloedlijn. Daarnaast is de kwekerij in Valkenswaard gestopt met het leveren van vissen voor uitzettingen, begrijpelijk, maar jammer dat een iconische spiegel als de Valkenswaarder verdwijnt.

Omdat we als vereniging graag karpers uitzetten waarvan de herkomst en bloedlijn wel bekent zijn en een betere beschubbing steeds populairder wordt ontstaat het idee om zelf karpers te gaan kweken.

Onze zoektocht naar kwalitatieve en goed verervende ouderdieren bracht ons uiteindelijk naar Engeland. In Engeland wordt namelijk nog karper gekweekt voor de sport in plaats van voor de consumptie. We hebben gezocht naar een kwekerij die een geldige gezondheidsverklaring kon afgeven. Na lang zoeken vonden we de enige kweker in Engeland die een Koi/Karper Herpes Virus (KHV) en Spring Viraemia of Carp (SVC) vrij certificaat had ontvangen van Cefas. Dit is de instantie in Engeland die gaat over dierengezondheid. De kwekerij hanteert wel een wachtlijst van twee jaar. Na een jaar mochten we als vereniging ter plekke een aantal ouderdieren selecteren. Een jaar later hebben we deze prachtige spiegelkarpers kunnen ophalen aan het eind van de tunnel in Calais.

Het idee om zelf fysiek te gaan kweken blijkt voor ons niet haalbaar, maar door grondig onderzoek krijgen we de tip om contact te leggen met een professor van een universiteit in Duitsland. Deze universiteit biedt namelijk speciale opleidingen voor het kweken van vissen. Bij deze professor hebben we de vraag neergelegd of hij ons niet kon helpen aan een kweker die voor ons de mooi beschubde vissen zou willen doorkweken. Tijdens de verdere verkenning komt aan het licht dat zijn broer een middelgrote viskwekerij heeft (jaarlijks onder andere ongeveer 30.000kilo karper) voor ons een reden om direct met de bewuste man te gaan bellen. Na goed overleg zijn we tot een akkoord gekomen en hebben we de ouderdieren bij hem ondergebracht.

Een aantal van de uit Engeland geimporteerde ouderdieren

Gallery Thumb 1 Gallery Thumb 2 Gallery Thumb 3 Gallery Thumb 4 Gallery Thumb 5 Gallery Thumb 6 Gallery Thumb 7 Gallery Thumb 9 Gallery Thumb 10

 

Voortgang kweek

Slider 1
Slider 2
Slider 3
Slider 4
Slider 5
Slider 6
Slider 7

Na een succesvolle paai in het voorjaar op paaiborstels in het broedhuis van de kweker, volgde na een aantal dagen de uitzet op de opkweekvijver. Vanaf die uitzet was het wachten tot het najaar om te zien hoe het met de vissen ging, hoeveel vissen overgebleven zijn en hoe ze eruit zien. Tussentijds kregen we via Whatsapp een foto gestuurd van een tussentijdse afvissing. Prachtige beschubte jonge spiegelkarpertjes. Ook het tweede jaar kregen we verschillende foto’s van de prachtige vissen die op dat moment werden overgezet op de laatste vijver om nog een jaar door te groeien. Zoals het nu lijkt hebben we vanaf het najaar van 2020 onze eerste eigen vissen voor de uitzet in de wateren van onze regio.

Naast onze eigen vissen kunnen we ook Aischgründer karpers bestellen bij deze kwekerij. Dit zijn voor consumptie gekweekte vissen. Aischgründer is een bloedlijn die al eeuwen wordt gekweekt in het Aischgründer gebied; één van de bekendste karperkweekgebieden in Europa. Origional Aischgründer mag men alleen verkopen als men zich als kweker heeft aangemeld bij de Aischgründer Teichgenossenschaft en jaarlijks aan alle gezondheids- en kwaliteitscontroles heeft voldaan. Al is het een voor de consumptie gekweekte vis, ze kunnen doorgroeien naar droomgewichten van vijfentwintig kilo en meer. Hierdoor is het in Duitsland een zeer gewilde pootvis voor de hengelsport.

Willekeurige voorbeelden uitzet 2020

Gallery Thumb 1 Gallery Thumb 2 Gallery Thumb 3 Gallery Thumb 4 Gallery Thumb 5 Gallery Thumb 6